Njursjukdom lika vanligt som diabetes

Njursjukdom beräknas vara lika vanligt som diabetes, ändå är det många som inte vet om att de har sjukdomen, enligt en studie från Karolinska Institutet.


Svenska forskare undersökte förekomsten av kronisk njursjukdom bland 1,3 miljoner stockholmare som sökt sjukvård genom att granska resultaten från klinisk laboratorier i länet.

Cirka sex procent av stockholmarna hade sjukdomen.

Förekomsten av äggvita i urinen, albuminuri, är ett enkelt sätt för att upptäcka sjukdomen och för att få remiss till specialist. Men studien visar att många med bevisad albuminuri varken blev diagnosticerade eller remitterade.

Enbart 25 procent av personerna fick komma till  en njurspecialist.

Symptom för kronisk njursjukdom är inte så tydligare och försämringsprocessen sker långsamt. Högt blodtryck, blodbrist och rubbningar i kalciumfosfatbalansen är vanliga.

I sen fas krävs dialys eller njurtransplantation för att överleva men upptäcks sjukdomen i tid finns bra behandlingsmöjligheter.

En stor del anser att kronisk njursjukdom borde räknas som ett folkhälsoproblem och experter förespråkar allmän screening. Forskarna i den här studien menar att det redan pågår screening i stor skala inom sjukvården. Problemet är att trots frekventa mätningar av kreatinin är tillgängligt så är diagnosen, kronisk njursjukdom, oroväckande låg.