Njurinflammation

Varför vissa människor drabbas av en njurinflammation är ännu oklart. Svullna ben och fötter är ett av de symptom som ofta uppstår i samband med en njurinflammation.


Njurinflammation

Njurinflammation kan ge ödem i underbenen och/eller fötterna.

Vad är njurinflammation?

Läkare tror att njurinflammation ofta uppstår i samband med en annan infektion i kroppen, men orsaken är fortfarande något oklar.

Vid en njurinflammation skadas blodkärlen i njurarna. Detta leder till att njurarna inte kan rena blodet lika bra.

Symptom

Ett symptom som har kunnat kopplas samman med njurinflammation är ödem i underbenen och/eller fötterna.

Detta innebär att kroppen samlar på sig vätska, vilket gör att du svullnar upp. Märker du därför att underbenen eller fötterna plötsligt svullnar bör du söka vård, om du inte vet med dig att det beror på något annat såsom värme eller graviditet.

Njurarna är länkade till blodtrycket. Därför kan en njurinflammation även göra att du får högt blodtryck.

De flesta blir friska

De allra flesta som får njurinflammation blir helt friska. Men eftersom sjukdomen inte märks kan det ibland gå så pass långt att njurarna slutar fungera. Ofta märker läkarna att du har en njurinflammation vid vanliga blod- eller urinprover.

Behandling

Vilken typ av behandling du får vid en njurinflammation beror helt och hållet på vilken typ av inflammation du har. Om du får svullnad i benen och fötterna är den huvudsakliga behandlingen vätskedrivande medel. Men i vissa fall måste du även behandlas med läkemedel som läker ut inflammationen.

Har du fått högt blodtryck på grund av njurinflammationen måste du dessutom få mediciner som sänker blodtrycket till det normala igen.