Njursten

Njursten är en vanlig sjukdom. Och har du väl fått njursten en gång är det vanligt att du får det flera gånger. Därför är det viktigt att du vet hur du förebygger, med exempelvis rätt kost.

Linda Nestor, Redaktör
Granskad av Lovisa Wennerström, Läkare
Senast uppdaterad 21 september 2015


Njursten

Symptom – smärta i sidan

Om du har drabbats av njursten så gör det väldigt ont i sidan av ryggen. Denna smärta kan komma i intervaller men kan också vara ihållande.

Smärtan är så pass hög att du har svårt att ligga still. Får du feber är det viktigt att du akut söker vård.

Orsaker

Njurstenar bildas när salthalten i urinen blir för hög. Då bildas det saltkristaller som slår ihop sig och växer till njurstenar.

Njursten kan också bildas om du har mycket urinsyra i blodet eller på grund av kronisk urinvägsinfektion. Det finns också en ärftlig variant.

Om dessa njurstenar fastnar i urinledaren så gör det väldigt ont.

Rätt kost kan förebygga njursten

Det är viktigt att du dricker mycket vatten för att på så sätt späda ut salthalten. Drick ungefär tre liter vatten om dagen.

Ät även en hälsosam kost med mycket frukt, grönt, nötter och fullkornsprodukter. Livsmedel med för mycket salt, mjölkprodukter med hög fetthalt, köttprodukter och sötade drycker ökar risken för njursten.

Behandling

Beroende på hur stor stenen är så får du olika typer av behandling. Ibland går det att kissa ut stenen men i 30 procent av fallen så kan man behöva hjälp med att ta bort stenen. Däremot kan du behöva smärtstillande för att lindra smärtan.

Om stenen är för stor för att komma ut på naturlig väg så kan man antingen krossa stenen med hjälp av en stötvågsbehandling. Eller plocka ut stenen med hjälp av en titthålsoperation.

Beroende på vilken typ av njursten det är så kan det förebyggas med olika läkemedel. Därför analyseras ofta stentypen och orsaken första gången du får njursten.

Läs mer på Njursten.se.